Swietelsky AG
Vissza

Világszintű innováció a hármas metrón: mutatjuk a ferdeliftet

25.05.2022

Egyedülálló innovációval válik lehetségessé a mozgáskorlátozottak egyszerű közlekedése a megújuló M3-as metrón.

 

Hat felújított metróállomás kap ferdepályás felvonót:a középső három állomáson májusban már birtokba vehette az utazóközönség a speciális felvonókat, három további állomáson pedig zajlik a beépítésük. 

A Magyarországon egyedi újításnak számító ferdelifttel korábban csupán Svédországban, Németországban és Amerikában találkozhatott a szakma. Így a szakembergárda ezen szerelvények megépítésekor szerzett tapasztalatukat vették alapul a budapesti felvonók tervezéséhez és kivitelezéséhez. A korábbi példákhoz képest a magyar metróhálózat speciális: a felvonókat ugyanis nem külön pályába, hanem a mozgólépcsők lejtaknáiba kellett beépíteni. Mivel a lejtaknák szűkösek, ezért a mozgólépcsők szélességéből kellett bevenni, helyet adva ezáltal az új felvonóknak is. 

A lift működési elve hasonlít egy felvonóhoz, leginkább egy föld alatti siklóként írhatjuk le. A fülke egy ellensúly segítségével működik: amikor a fülke felfelé indul a síneken, az ellensúly elindul lefele megakadályozva ezzel a lift felgyorsulását. 

A lift a mozgólépcsőkkel azonos sebességben halad. Egyszerre pedig 8 fő, vagy egy kerekesszékes és kísérője tudja igénybe venni. 

 

A fotókért és a háttéranyagért köszönet a Magyar Építőknek.