Swietelsky AG
Vissza

Az M3-as metró szellőzése

31.01.2022

A rekonstrukciós munkák során az állomások arculata mellett a metró szellőzőrendszere is megújul

 

A főszellőző rendszer 1-1 újonnan beépítendő ventilátora elképesztő teljesítménnyel bír: egy-egy ventilátor 3 db, 120 szobás szállodát tudna kiszolgálni. További érdekesség, hogy a ventilátorok forgásiránya változó: tehát amellett, hogy a "be- és kilégzés" egyaránt biztosított, a levegő megfelelő mennyisége egyaránt szabályozható. 

Az állomási főszellőzők alapvető feladata a felszín felé szállítani a levegőt, ezzel szemben az vonali főszellőzők a felszínről szívják a levegőt, ezzel biztosítva a friss levegő bejuttatását az alagútba és az állomásokra.
A ventilátorok teljesítménye a szükséges levegőmennyiség, az optimális belső hőmérséklet és a széndioxid érzékelők jelzésének függvényében állítható. 

További érdekesség, hogy az állomási főszellőzőktől eltérően a vonali főszellőző műtárgyaknak jelentős befolyása volt magára a metró kiépítésére: mivel ezek nem csak egy alagutat, hanem a metró mindkét irányba haladó alagútpárját kiszolgálják, így ahonnan egy-egy ilyen szellőzőkürtő indul, ott a két metróalagút között is van egy azokkal keresztirányú, összekötőalagút.

 

A fotókért köszönet a Magyar Építőknek. További szakmai tartalom az általuk összeállított cikkben elérhető.